Det er vel ikke til å komme vekk fra at gjennomsnitts levealder i Norge øker. Vi blir stadig eldre, og vi er lenger aktive. Og  dessverre er det sånn, at til tross for at vi lever lenger, så blir vi dårligere til beins og sykdommer smyger seg på med årene, noen blir dårlige til bens mens andre blir demente.

Satt og så på et slikt politi-program, de begynner jo å bli rimelige populære disse programmene, hvor de leita i skogen etter en eldre mann som hadde gått seg bort. Politiet gjorde som de ofte gjør, en fantastisk jobb, og mannen ble funnet like hel før det ble helt mørkt. Alle var glade selvfølgelig, spesielt familien hans. Men hva om denne mannen hadde hatt en GPS-tracker i lomma. Ville han kunne blitt funnet før?

Dette var vel ikke noe enestående tilfelle heller. Har et inntrykk av at det er mange slike leteaksjoner, hvor eldre mennesker går seg bort i skogen. Og dermed blir det mye å gjøre for Røde Kors og nødetatene. Heldigvis går det som regel bra, og de fleste demente kommer til rette i god behold. Og heldigvis lever vi i et land hvor vi har en fantastisk redningstjeneste.

Til tross for dette er det nok en del eldre som gjerne vil ut og gå turer, men kvier seg da de føler seg utrygge. Kanskje en liten GPS-tracker i lomma da kunne motvirke denne utryggheten. Et lite trykk på en knapp og en SMS melding sendes hjem til pårørende om turgåerens posisjon. Med en smart-telefon vil man øyeblikket senere se hvor vedkommende befinner seg.  Eller en ivrig turgåer kommer ikke hjem til avtalt tid. Med moderne GPS-trackere kan familien når som helst gå ved hjelp av smart-telefon eller PC å følge mosjonisten i sanntid.

Men, man kan vel ikke overvåke et eldre eller dement menneske på denne måten er ofte motargumentet til en slik løsning. Nei, man kanskje ikke det, men her er det vel snakk om tillit. Det er mange nyttige ting her i verden som kan misbrukes. Setter du deg foran skjermen på din PC for å spionere på hva din gamle mor eller far gjør til enhver tid, så er vel det en helt annen sak enn å gjøre en avtale før de går på tur i skogen om at de skrur på trackeren og når de er hjemme igjen, så kan de jo bare skru den av igjen.

Slike sporings-trackere fås i dag så små at det er ikke noe ekstra vekt å dra med seg heller, og dersom det kan gi de eldre eller demente, eller andre med skrantende helse, trygghetsfølelsen de trenger for å nyte frisk norsk natur. Ja da må det vel være verd det.

Hilsen Lagersjefen.