I Norge blir det stjålet enorme mengder sykler hvert år. Leste på finansnorge.no at i 2015 ble den meldt inn 11895 stålne sykler, og utbetalt erstatninger for disse på over 58 millioner kroner. Når man da tar med i regnestykket at man regner med at bare 1 av fire sykkeltyverier blir meldt, så begynner tallene og summene å vanvittig høye.

Og jeg kjenner at dette gjør meg rimelig forbanna. Det gjør meg forbanna at folk ikke kan respektere andres eiendom og eiendeler, og forsyner seg fritt på denne måten. Nei det er ikke greit å bare finne en sykkel på vei hjem fra fest, og slenge den fra seg etter bruk. Nei det er heller ikke greit å stjele en sykkel for å tjene penger på den. Det er faktisk noen som har jobbet og spart for å kjøpe den på ærlig vis.

I et perfekt samfunn burde ikke slike simple tyverier forekomme, men det samfunnet er vi dessverre et stykke unna. Og dessverre må vi sikre oss selv og våre eiendeler.

Og det gjør vi også. Vi kjøper sykkellåser av stadig bedre kvalitet, vi registrerer syklene i Falkens sykkelregister, vi tar med oss sykkelsetet inn, vi bruker unødvendig mye tid hver dag på å låse vår tohjuls investering inn bak dører og låser i kjellerboder og garasjer. Og allikevel skjer det at dagen etter må vi reise kollektivt til jobben istedenfor å sykle.

Men det er klart at alle disse nevnte sikringstiltakene hjelper.  Det skjønner jeg også, men hvorfor ikke øke sannsynligheten for en lykkelig gjenforening ytterligere?

Hvorfor ikke gjemme en GPS-tracker på sykkelen.  Om det vil minske sjansene for at akkurat din sykkel blir stjålet gjør det nok ikke, men sjansene for å få sporet den den opp igjen bør i hvert fall øke kraftig. Dagens GPS-trackere er små og lette og relativt lette å plassere.

Med en slik GPS-tracker montert så vil man kunne få direkte beskjed via SMS til sin mobiltelefon dersom sykkelen forlater stedet den ble parkert. Via en Smart-telefon eller PC kan man følge tyven og sykkelens rute og posisjon i sanntid. Og om denne posisjonen befinner seg i nærområdet eller er fra en bil som allerede kommet seg over landegrensen spiller ingen rolle. Trackeren vil fortsette å melde sin posisjon så lenge det finnes strøm på den og så lenge den har signal fra GPS-satellittene. Jeg kan ikke tenke meg annet at dette vil lette politiets arbeid også, når du ringer dem og forteller at sykkelen din er stjålet, og samtidig kan oppgi hvor den befinner seg. Da kan de ikke bare henlegge saken, men må hente den.

Har man egentlig råd til ikke å spandere en GPS-tracker på sykkelen sin?

Hilsen Lagersjefen.