Internettbruk medfører en viss grad av overvåkning, enten det er for kommersielle, sikkerhetsmessige eller andre formål. Her er ti steder eller situasjoner hvor man ofte blir overvåket på internett:

  1. Sosiale Medier: Plattformer som Facebook, Instagram og Twitter samler inn data om brukernes aktiviteter, interesser og interaksjoner for å målrette reklame og innhold. Sosiale medier overvåker brukere gjennom en rekke innebygde mekanismer og teknologier designet for å samle inn data om brukernes aktiviteter, preferanser og interaksjoner. Når en bruker oppretter en konto, begynner interaksjonen med plattformen å generere data, som plattformene analyserer for å forstå brukerens atferd og interesser. Interaksjonen starter fra det øyeblikket du logger inn. Alt du gjør, fra hvilke innlegg du liker og kommenterer på, til hvor lenge du ser på en video, blir registrert. Sosiale medier bruker komplekse algoritmer for å analysere denne informasjonen for å skape en detaljert brukerprofil. Denne profilen inneholder ikke bare din åpenbare interesser basert på dine direkte interaksjoner, men også innsikt om din potensielle atferd, som for eksempel tidsrommet på dagen du er mest aktiv eller typen innhold som mest sannsynlig vil fange din oppmerksomhet.
  2. Søkemotorer: Google og andre søkemotorer registrerer søkehistorikken din for å personalisere og lokalisere søkeresultater og annonser.
  3. Regjering og Lovhåndhevelse: I visse jurisdiksjoner har regjeringer og rettshåndhevende myndigheter evnen til å overvåke internettaktivitet, ofte med begrunnelse i nasjonal sikkerhet eller kriminalitetsbekjempelse, eller for å håndheve betalingsforbud til norske casinoer eller nettkriminalitet.
  4. Netthandel: Nettbutikker og markedsplasser overvåker kjøps- og søkevanene dine for å anbefale produkter og tilpasse markedsføringen.
  5. Streamingtjenester: Plattformer som Netflix og Spotify sporer hva du ser på eller lytter til for å anbefale lignende innhold.
  6. Apper og Mobilapplikasjoner: Mange apper samler inn data om din lokasjon, bruksmønster og enhetsinformasjon, ofte for målrettet reklame eller for å forbedre tjenestene. Eller for å spore deg, via GPS posisjoner.
  7. Internettleverandører (ISPer): Din ISP kan teknisk sett overvåke din internettaktivitet, inkludert nettstedene du besøker og dataene du overfører, selv om lovene som regulerer hva de kan gjøre med disse dataene varierer fra land til land.
  8. Offentlig Wi-Fi: Når du kobler deg til et offentlig Wi-Fi-nettverk, kan nettverksoperatøren overvåke din nettaktivitet, noe som potensielt inkluderer hvilke nettsider du besøker og dataene du sender, samt din GPS posisjon.
  9. Arbeidsplasser og Skoler: Mange organisasjoner overvåker ansattes og studenters nettbruk på organisasjonens nettverk for å sikre overholdelse av retningslinjer og for å beskytte mot sikkerhetstrusler. Arbeidsplasser kan overvåke ansattes bruk av teknologi og internett av forskjellige årsaker, inkludert sikkerhet, produktivitet og for å sikre overholdelse av interne retningslinjer. Overvåkningen utføres gjennom en rekke metoder som integreres sømløst i de teknologiske løsningene og systemene som ansatte bruker daglig. Når ansatte logger på bedriftens nettverk, kan deres aktiviteter begynne å bli monitorert. Dette kan inkludere, men er ikke begrenset til, nettstedene de besøker, hvor lenge de oppholder seg på visse sider, og hvilke applikasjoner de bruker mest.
  10. E-posttjenester: Noen gratis e-posttjenester skanner e-poster for å målrette reklame basert på innholdet i meldingene dine. E-postkommunikasjon kan også være under tilsyn på arbeidsplasser, hvor innkommende og utgående meldinger skannes for sensitiv informasjon eller upassende innhold. Dette er ikke bare for å beskytte bedriftens interesser, men også for å forebygge datalekkasjer eller sikkerhetsbrudd.

Overvåkning på internett er et komplekst emne som berører mange aspekter av personvern og datasikkerhet. Brukere oppfordres til å være oppmerksomme på personverninnstillinger og å lese vilkårene for tjenester de bruker for å forstå hvordan deres data håndteres og beskyttes.