Om overvåkning
Når du skal sette opp kamera i egent hjem med formål om overvåkning så må du ta hensyn til gjeldene lovverk. Datatilsynet har en grei brukerveiledning på sin nettside som du kan finne her.
Informasjonen under er hetet fra Datatilsynets veileder.
Kort oppsummert så du ha et mål og en mening med å sette opp kamera.
Private hjem
En privatperson kan lovlig overvåke eget hus og hage. Kameraet kan imidlertid ikke samtidig fange opp deler av et offentlig område eller en annen persons eiendom. Kameraovervåking kan føre til konflikter i naboforhold hvis den ene parten føler seg overvåket av den andre.
Privatpersoner kan heller ikke overvåke andres private sfære slik som leieboere og deres besøkende. Dersom det bor flere i huset, eller det er noen som har ditt hjem som arbeidsplass, må de selvsagt informeres om overvåkingen.
Vær oppmerksom på at selv om overvåkingen kan være lovlig, kan man ikke bruke opptaket helt som man vil. Slike private opptak kan for eksempel vanligvis ikke publiseres uten at de som er på opptaket har samtykket.
Pleietrengende
Kamera som er satt opp av pårørende for å overvåke pleietrengende i eget hjem, vil være lov etter personopplysningsloven når det gjøres for rent personlige eller andre private formål. Det kan for eksempel være for å overvåke den pleietrengende sitt behov for hjelp og utvikling i privat hjem. Hvis den pleietrengende har samtykkekompetanse, må hun/han gi sitt samtykke til overvåkingen.
Når overvåking av en pleietrengende samtidig fanger opp andre personer, fører det ofte til reaksjoner fra eksempel hjemmesykepleien, hjemmehjelp eller vaskehjelp som utfører arbeid i hjemmet til den pleietrengende. Vi får mange spørsmål om et samtykke fra slikt personell er nødvendig for at overvåkingen skal være lovlig. Hvis formålet til de pårørende er rent personlig eller privat og opptakene ikke vil deles eller publiseres, er det ikke noe krav i loven om et slikt samtykke.
Det er ikke alltid helt klart når et formål er privat og ikke. For eksempel vil det vanligvis ikke kunne regnes som et privat formål dersom et kamera utelukkende brukes for å fange opp eventuelle feil personellet gjør. I tilfeller der det er satt opp kamera og feil personellet gjør mer «tilfeldig» fanges opp, vil kameraovervåkingen og bruken av opptak oftest regnes som privat.
Vi anbefaler en god dialog mellom pårørende og eventuelt personell før overvåkingskamera installeres og brukes der både personell og den pleietrengende ferdes. Ansatte har en viss rett til personvern på arbeidsplassen. Formålet med kameraovervåkingen bør derfor avklares på forhånd for å sikre at det ikke brukes til andre formål enn strengt private.
Enkelt fortalt er at hvis du skal sette opp et kamera, så pass på å være i dialog med de som ferdes der kameraet er satt opp, husk å sett opp skilt/merke med at området er overvåket. Skal det brukes kamera på en plass som har vaskehjelp og hjemmehjelptjeneste så vær i dialog med de som skal være der, og gjerne utarbeide en policy som tar for seg alle punkter om hvorfor, hva og hvem og hvor lenge eventuelle opptak blir lagret.